Ohjeita pentuvierailulle

(teksti (c) Susanna Stenberg)
 
====================================================================================================================================
HUOM: 
Koronariskin vuoksi ja jokaisen terveyttä ajatellen olemme siirtyneet toistaiseksi tiukennettuun pentuvierailuohjeistukseen.
*ILMOITATHAN JOS ITSE TAI PERHEENJÄSENESI TUNTEE ITSENSÄ KIPEÄKSI. KATSOTAAN UUSI AJANKOHTA VIERAILULLE. 
*KÄSIEN PESU / KÄSIDESIN KÄYTTÖ SAAPUESSA 
*KAHVITARJOILUA EI OLE
*Sisätiloissa pentujen kanssa puuhatessa turvavälien pitäminen on haastavaa, yritetään parhaamme kuitenkin
*Kesällä vierailut järjestetään sään salliessa ulkona huomioiden turvavälit
====================================================================================================================================
 
Tavoitteenamme on mahdollisuuksien mukaan tavata kotiehdokkaat ensimmäisen kerran jo ennen pentujen syntymää. Aina tämä ei tietenkään onnistu aikataulu- tmv. syistä ja tällöin kasvattajaan ja pentuihin voi tulla tutustumaan pentujen täytettyä neljä viikkoa. Jos ette ole jo aiemmin käyneet vierailulla, viimeistään tässä vaiheessa toivomme, että koko perhe pääsisi vierailulle ainakin kerran. Tällöin tapaa myös pentujen emon, pentuesisarukset ja tutustuu meihin, sekä pentujen varhaiseen kasvuympäristöön. Tulethan ajoissa sovittuun aikaan ja ilmoitat peruutuksista tai aikataulumuutoksista.  Kun pentuvaraus on tehty, pentuja saa halutessaan käydä katsomassa useamman kerran.
 
Tullessasi kasvattajan luokse katsomaan pieniä pentuja, on mahdollista, että kuljetat vaatteissasi, käsissäsi ja kengänpohjissasi pennuille haitallisia bakteereita tai muita taudinaiheuttajia. Pentuvierailulle tuleekin valita vaatteet, joissa et ole oleskellut koiratapahtumissa tai koirapuistossa. Huomioithan tässä suhteessa myös esim. käsilaukut, reput tmv. Pentuvierailulle ei myöskään kannata laittaa parasta päälle, 5-8 viikkoisen pennun naskalihampaat saattavat jättää pysyvän muiston hihaan tai lahkeeseen.
Kasvattajan luo saapuessasi riisuthan kengät jo eteisessä. Kädet pestään saippualla ennen pentuihin koskemista. Mikäli kotona olevat koirasi sairastavat, on pentuvierailu siirrettävä myöhempään ajankohtaan tartuntariskin minimoimiseksi. 
 
Mikäli pentuvierailu on ensimmäinen tapaamisesi kasvattajan kanssa, niin muistathan, että pentuvierailulle pääseminen ei automaattisesti tarkoita, että teille sopiva pentu on löytynyt. Vierailun tarkoituksena on tutustua kasvattajaan ja pentueeseen sekä kasvattajan osalta arvioida, olisiko pentueessa pentua, joka mahdollisesti sopisi juuri teille. Vierailusta saa eniten irti, kun samalla kysyy kasvattajalta kaikki mahdolliset askarruttavat kysymykset ja vastaa myös rehellisesti kasvattajan mahdollisesti esittämiin kysymyksiin. Mukaan voi ottaa paperille kirjattuja kysymyksiä, jotta tärkeät asiat eivät jää käsittelemättä. Ennen pentuvierailua on hyvä käydä kasvattajan kanssa keskustelua sähköpostin tai puhelimen välityksellä, sillä söpöjen pentujen vaikutus voi olla sokaiseva, ja tärkeät asiat silloin helposti unohtuvat taka-alalle. 
 
Lasten tullessa mukanasi, keskustele heidän kanssaan etukäteen, miten pentujen kanssa toimitaan. Jos lapselle ei ole tuttua, miten koiria käsitellään ja lähestytään, myös tästä on hyvä puhua. Lapset eivät saa nostaa pentuja, sillä putoaminen voi olla pennulle kohtalokasta. Pienet pennut ovat yllättävän nopeita liikkeissään ja voivat lipsahtaa aikuisenkin käsistä. Lapsi voi silitellä ja sylitellä pentuja lattialla istuen. Lasten tulee myös käyttäytyä rauhallisesti ja kuunnella aikuisten ohjeistusta. Mikäli lapsi ei usko aikuisten ohjeistusta, pentuvierailu hänen osaltaan päättyy siihen. Pentujen turvallisuus on aina etusijalla.
 
Emokoirat voivat olla suojelevaisia pennuistaan. Jotkut emot stressaavat, kun vieraat käsittelevät niiden pentuja, ja tällöin on sekä emon, pentujen että vierailijoiden kannalta mukavampaa ja stressittömämpää, jos emo saa olla omassa tilassaan vierailun ajan, käyden ehkä välissä ruokkimassa tai tarkastamassa pennut. Emo on kuitenkin aina nähtävillä, mikäli pennut ovat alle 7-viikkoisia. 
 
Pentueen hoito on kasvattajalle suuri ponnistus, ethän siis tule pentuvierailulle huvin vuoksi. Jos sinulla ei ole aikomusta hankkia pentua, mutta haluat tutustua rotuun, tai ajankohta omalle pennulle ei vielä ole oikea, kerro se kasvattajalle etukäteen. Näin kasvattaja voi priorisoida ne vierailijat, joiden tapaaminen on sillä hetkellä tärkeää. Jos kasvattajalla on vapaata aikaa, on pentuja toki mahdollista päästä katsomaan, vaikka ajankohta omalle pennulle ei olisikaan vielä oikea. Rotuun tutustuminen kannattaa yleensä kuitenkin ajoittaa ajankohtaan, jolloin pentuja ei ehkä olekaan, jotta mahdolliset pentusöpöyden aiheuttamat tunnekuohut jäävät taka-alalle, ja tutustujalla on mahdollisuus oikeasti tarkastella koiria ja niiden ominaisuuksia. Aikuinen koira on aina paljon enemmän rotunsa esimerkki, kuin pikkuinen, muutaman viikon ikäinen pentu.
 
Tervetuloa :)