Hintahyvitys

teksti pääosin (C) Susanna Stenberg
 
Hintahyvitys
 
Haluan kannustaa kasvatinomistajia terveystutkituttamaan koiransa virallisesti. Vaikka koiraa ei koskaan käytettäisi jalostukseen, kaikki siitä kerätty tieto on ensisijaisen tärkeää paitsi kasvattajalle, niin myös omistajalle sekä koko rodulle. Jokainen koira on sukua muille koirille, joten myös jalostuskäytön ulkopuolelle jäävien koirien tulokset ovat merkittäviä. Lisäksi etenkin pienessä rodussa olisi suotavaa, että myös niin sanottuja kotikoiria, eli koiria, jotka eivät käy näyttelyissä tai kilpaile muissa lajeissa, voitaisiin mahdollisuuksien mukaan hyödyntää jalostuksessa. Tämä puoli helpottuu, mikäli ”kotikoirista” on olemassa edes jotain dataa – kuten näyttöä terveyden tai luonteen osalta. 
 
Kannustimena haluan tarjota kasvatinomistajille hintahyvityksen, jossa kauppasummasta vähennetään kaupantekohetkellä tietty summa. Tämä lisäehto kirjataan kauppakirjaan, jonka allekirjoittamalla ostaja myöntyy tutkituttamaan koiransa virallisesti ennen kuin se täyttää 2,5v. Mikäli ehto tuntuu liialliselta, pyydän pennun hankinnassa kääntymään jonkun toisen kasvattajan puoleen.
Hyvitys korvaa varsinaiset tutkimukset lähes kokonaan tämän hetken (toukokuu 2020) edullisimman hintatason mukaan. Viralliseksi tulokset saa vain Suomen Kennelliiton kautta, ja kennelliiton lausuntomaksut lisäävät kustannuksia n. 100e.lla, joka tällöin jää omistajien omaksi panokseksi rotujemme terveyden hyväksi. Mielestäni jokaisen koiranomistajan tulisi olla sen verran kiinnostunut rotunsa, ja etenkin oman koiransa, terveystilanteesta, että hyvillä mielin hiukan panostaa "ekstraa".
Huomaathan, että hintahyvitys ei päde sijoituskoiriin eikä pääsääntöisesti koiriin, jotka on myyty muusta syystä alennettuun hintaan. 
 
Vaadittavat tutkimustulokset hintahyvitykselle ovat:
- lonkkanivelten röntgentutkimus ja virallinen lausunto lonkkaniveldysplasiasta
- kyynärnivelten röntgentutkimus ja virallinen lausunto kyynärnivelten kasvuhäiriöstä 
- selän röntgentutkimus ja virallinen lausunto välimuotoisen lanne-ristinikaman ja nikamien epämuotoisuuden osalta (LTV ja VA) 
- polvilumpioiden palpaatiotutkimus ja virallinen lausunto patellaluksaation osalta 
- silmien peilaus ja virallinen silmäpeilauslausunto 
- sydänkuuntelu ja virallinen lausunto kuuntelusta
 
Listaa ei pidä säikähtää, kyseiset tutkimukset saa usein hoidettua yhdellä tai kahdella käyntikerralla riippuen eläinlääkäristä. Röntgentutkimuksiin koira aina rauhoitetaan (nukutus), muut tutkimukset tehdään koiran ollessa hereillä. (Esim. silmä-polvi-sydän-tarkastuksessa varsinaiseen tutkimukseen kuluu joukkotarkastuksessa aikaa n. 15-20 minuuttia yhteensä, rtg-kuvaus kestää yleensä n.45-60 min). 
 
Suosittelen tutkituttamaan koiran noin 1,5-2,5-vuotiaana, tai ennen ensimmäistä pentuetta. Kaksi vuotta täyttäneelle koiralle voi halutessaan pyytää lausunnon myös spondyloosista (SP), jonka lausumiselle alaikäraja on 24kk. Suosittelen tutkituttamaan koiran silmien ja polvien osalta 2-3 kertaa sen elinaikana, sillä useat silmäsairaudet voivat ilmetä vasta myöhemmällä iällä. Mikäli koira on jalostuskäytössä, silmät ja polvet täytyykin tutkia säännöllisesti, sillä niiden osalta tulokset vanhenevat. 
 
Mikäli kaipaat lisää tietoa virallisista terveystutkimuksista, tutustu Suomen Kennelliiton tietopakettiin osoitteessa: www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/koiran-terveystutkimukset . 
 
Usein edullisin tapa hoitaa viralliset tutkimukset kuntoon on osallistua joukkotarkastustilaisuuksiin, joita järjestetään ympäri Suomen. Lähellä sinua järjestettävät joukkotarkastustilaisuudet löydät kysymällä paikallisilta klinikoilta tai esimerkiksi facebookista Joukkotarkkipalsta -nimisestä ryhmästä. Ilmoittelen Mimorin FB-ryhmässä myös tietooni tulevista edullisista joukkotarkastuksista eripuolella Suomea. Järjestän myös itse ajoittain joukkotarkastuksia, sekä autan myös mielelläni tarvittaessa kasvatinomistajia löytämään mukaan joukkotarkastuksiin lähellä omaa paikkakuntaansa, joten älä epäröi ottaa yhteyttä, kun terveystarkastukset ovat ajankohtaiset! Kiitos yhteistyöstäsi ja halustasi tukea rotujemme terveyttä!