TÄRKEÄÄ!!/IMPORTANT!!

 
******************************************************************************************************************************************

(text in English below)

(teksti osittain (c) Susanna Stenberg)

Koiran hankinta:

Pohtiessasi koiran hankintaa, ota ensin selvää rodusta, ja käy tapaamassa rodun harrastajia koirineen mikäli mahdollista. Selvitä myös itsellesi, mitä pennulta toivot. Rodun historian, käyttötarkoituksen ja luonteen tunteminen on erittäin tärkeää omaan elämäntapaan- ja tilanteeseen sopivan koirarodun valinnassa. Tärkeitä ominaisuuksia, jotka tulisi rotua valitessa ottaa huomioon ovat mm. koko, luonne, liikunnantarve ja energisyys, käyttötarkoitus, koulutettavuus, terveys ja turkinhoito. Tutustu myös Koiranomistajan perussääntöihin:  www.kennelliitto.fi/lomakkeet/koiranomistajan-ja-haltijan-perussaanto-0 .

Etenkin, jos olet hankkimassa ensimmäistä koiraasi, kannattaa tutustua Suomen kennelliiton kotisivuihin www.kennelliitto.fi/ . Sivuilta löydät kattavasti tietoa mm. koiran hankkimisesta ja omistamisesta sekä siihen liittyvistä säännöistä, laeista ja määräyksistä.  Koiranomistajan peruskurssin löydät www.hankikoira.fi/.  Yleistä hyvää tietoa koiran hankinnasta löytyy myös: https://www.hankikoira.fi/koiran-hankinta ja kasvattajan valinnasta https://www.hankikoira.fi/koiran-hankinta/mista-tunnistat-hyvan-kasvattajan

Mieti koiran hankintaa tarkkaan. Muista myös ottaa huomioon, että koiran tulo perheeseen aiheuttaa väistämättä muutoksia koko perheen jokapäiväiseen elämään. Oletko valmis näihin muutoksiin? Oletko valmis antamaan koirallesi säännöllistä ja riittävää liikuntaa, ravintoa ja hoitoa? Oletko todella valmis sitoutumaan koiraan seuraavat 10, 12 jopa 15 vuotta? Onhan perheesi yhtä mieltä koiran hankkimisesta? Onhan elämäntilanteesi koiran hankintaan sopiva?  Onko sinulla varmasti aikaa ja resursseja huolehtia koirasta? Koira vaatii aikaa, joten joudut ehkä luopumaan jostain toisesta aikaa vievästä harrastuksesta. Myös raha-asiat täytyy ottaa huomioon, sillä koiran hinta ei muodostu pelkästä pennun hinnasta, vaan myös sen hoitamiseen kuluu rahaa. Koira täytyy säännöllisesti rokottaa sekä hammashuoltaa, ja jos sillä ilmenee jokin vamma tai sairaus, hoito voi olla kallista. Vakuutuksen otto etenkin pennulle/nuorelle koiralle on erittäin suositeltavaa. Koiraan täytyy olla valmis sitoutumaan koko sen eliniäksi. Koira tuo siis ilon lisäksi myös paljon vastuuta.

Pennun hankinnassa kannattaa pitää maltti matkassa ja kysyä kasvattajalta paljon kysymyksiä pennun taustojen selvittämiseksi. Ensimmäinen vastaantuleva vapaa pentu harvoin on se paras mahdollinen vaihtoehto, sillä yleensä on jokin syy sille, miksei se ole jo varattu. Kannattaa kysellä rohkeasti ja keskustella kasvattajan kanssa, niin selviää parhaiten, onko teillä yhteiset toiveet ja ajatukset koiranpidosta.

Suosittelen hankkimaan koiran ainoastaan vastuulliselta kasvattajalta. Älä tue pentutehtailua! Varmista aina, että pentu rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, ja että sekä emo että pentu on tiineysaikana ja syntymästä asti hoidettu asianmukaisesti , säännöllisesti madotettu sekä eläinlääkärin toimesta ennen luovutusta terveys-/pentutarkastettu. Myös vanhempien taustoihin kannattaa kiinnittää huomiota. On erittäin tärkeää, että pääset tutustumaan kasvattajaan ja pentueen emään ennen pennun ostopäätöstä. Lue lisää pentutehtailusta: www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-hankkiminen/ala-tue-pentutehtailua.

Kannattaa myös pitää mielessä että  pentua odottaessa saattaa hyvin vierähtää useampikin kuukausi, jopa vuosi. Kasvattajat eivät kovin usein edes pidä jonoa ostajien yhteydenottoajankohdan perusteella, vaan hakevat sen sijaan sopivimpia koteja ja elämäntilanteita yleensä sitten siinä tienoilla, kun astutus on varmasti onnistunut. 

Suomessa on maailman paras rekisteröityjen koirien tietokanta, KoiraNet Jalostustietojärjestelmä jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx, josta löytyy laajasti tietoa suomeen rekisteröidyistä koirista, mm. rotujen terveystilastoja, rodun kotimaiset kasvattajat jne. Jalostustietojärjestelmä on erinomainen työkalu paitsi kasvattajille, myös pentua miettiville. Ohessa linkki jalostustietojärjestelmän "käyttöoppaaseen": inaridoushiba.blogspot.com/p/jalostustietojarjestelma-miten-kaytan.html


Lähestyessäsi kasvattajaa pentukyselyllä, vastaa viestissäsi ainakin seuraaviin kysymyksiin:

-Kuka olet, missä asut?

-Millaisen kodin juuri sinä pystyt pennulle tarjoamaan? Miten asut, millainen on perheesi ja työ/opiskelutilanteesi?

-Miksi juuri tämä rotu?

-Millainen on oma koirakokemuksesi?

-Mitä toivot pennultasi (luonne, harrastusominaisuudet jne)?

-Onko pennun sukupuolella merkitystä?  

-Onko sijoituskoira sinulle vaihtoehto?

-Kiinnostaako näyttelyt tai muu harrastaminen?

-Onko suunnitelmissa koiran kastroiminen / sterilointi?

Näiden alustavien tietojen pohjalta kasvattajan on helpompi pohtia, löytyisikö häneltä nyt tai tulevaisuudessa oikea pentu juuri sinulle. Tämä pätee varmasti useimpiin kasvattajiin, ei siis pelkästään minuun. Ole rehellinen! Vääränlaisilla toiveilla saattaa helposti itsensä ongelmiin, joten rehellisyys kannattaa myös pentukyselyssä.  Myyn pentuja mielelläni myös ensimmäiseksi koiraksi, joten kokemustakaan ei tarvitse liioitella varmistaakseen pennun saamisen. Jokaiselle kasvattajalle syntyy pentuja, joista ei ole esim. näyttelyihin, joten kannattaa avoimesti kertoa toiveensa, jotta kasvattaja voi valita perheeseenne juuri teille sopivimman pennun. 

Kasvattajana en voi koskaan luvata, että meiltä lähtevästä pennusta tulee agilitytähti tai näyttelykehien kestokruunattava. Kaikki meiltä maailmalle suuntaavat pennut myydään lemmikeiksi, ja sellaisia toivon niiden myös ensisijaisesti olevan. En myy koiraa välineeksi, enkä lupaa sille mitään sellaisia ominaisuuksia, joista en voi mennä 110-prosenttisesti takuuseen. Se, mitä koirasta lopulta kasvaa, on niin monen asian summa, etten kasvattajana mitenkään pysty siihen täysin vaikuttamaan. 

Tavoitteenani on kasvattaa ulkomuodoltaan rotumääritelmän mukaisia, hyväluonteisia, terveitä ja monikäyttöisiä koiria omistajiensa iloksi ja pitkäikäisiksi ystäviksi. Jalostusvalinnoissa kiinnitän erityistä huomiota luonteeseen ja terveyteen, koiraan yksilönä, sekä sen sukuun. 

Pyrin terveystutkimaan omistuksessani olevat koirat luuston, silmien, polvien ja sydämen (kuuntelu) osalta. Koska koirassa on aina monia muitakin jalostuksellisesti merkittäviä asioita kuin pelkkä luustoterveys, en vaadi käyttämiltäni ulkopuolisilta jalostuskoirilta välttämättä yhtä kattavia terveystutkimuksia. Tarkastelen koiria kokonaisuutena, jonka perusteella jalostusvalinnat tehdään, eli jalostusyhdistelmiä valitessa kokonaisuus ratkaisee. Täydellistä koiraa ei olekaan, jalostus on täynnä kompromissien tekoa ja painopisteiden valintoja. Toteutan vain yhdistelmiä, joista toivon jatkoa omalle kasvatustyölle.

Meillä ei ole erillisiä kenneltiloja, vaan pennut kasvavat kotonamme perheen keskellä, kunnes ne ovat valmiita matkaamaan uusiin koteihinsa. Ne tottuvat pienestä pitäen muihin koiriin, arkipäivän normaaleihin ääniin ja tapahtumiin. Pentujen sosiaalistaminen alkaa jo kasvattajan luona. Pyrin maltillisesti totuttamaan pennut autoiluun, vieraisiin ihmisiin ja erilaisiin paikkoihin. Varaan oikeuden valita mikä pentu kuhunkin kotiin lähtee. Pyrin löytämään jokaiselle pennulle sen yksilöllisiä ominaisuuksia parhaiten tukevan kodin. Toki otan toiveet huomioon mahdollisuuksien mukaan. Päätös kunkin pennun kodista voi syntyä jopa niinkin myöhään, kuin luovutusviikolla.
Luovutan pennut sopimuksen mukaan aikaisintaan 7 viikon ikäisinä, asianmukaisesti madotettuina, eläinlääkärin tarkastamina, rekisteröityinä ja tunnistusmerkittyinä. Mukaansa pentu saa pentupaketin (sisältää mm. tuttua ruokaa, pannan, hihnan, lelun, puruluita jne), sekä kirjallisia ohjeita pennun hoitoon, ruokintaan ja kunnon koirakansalaiseksi kasvamiseen liittyen.
 
 
Ennen pennun kotiin tuloa suosittelen lämpimästi kaikille luettavaksi esim.Tuire Kaimion "Pennun kasvatus"-kirjan tai Salme Mujusen kirjoittaman "Pentuaapinen"-oppaan. Lisäksi jokaiselle koiranomistajalle suosittelen tutustumista
operantteihin koulutusmenetelmiin ja positiiviseen vahvistamiseen koulutuksessa. 
 
 
Pennun hankintaa tulee harkita kunnolla. Kasvattamani rodut voivat elää 12-15 vuotiaiksi, eli minulta pennun hankkiva on ottamassa kumppania moniksi vuosiksi. Alustavat pentutiedustelut mieluiten sähköpostitse. Ensiyhteydenoton jälkeen voi halutessaan soittaa ja myöhemmin haluan aina tavata tulevat pennunostajat jo etukäteen, jopa jo ennen astutusta tai pennun syntymää. Samalla pennunostajilla on mahdollisuus tutustua kotona oleviin koiriimme ja perheeseemme. En koskaan luovuta pentua tapaamatta ostajaa kertaalleen ennen luovutusta!
 
Kasvattimme ovat meille tärkeitä! Vastuuni pennuista ei lopu luovutusikään, vaan toivon että kasvattieni omistajat pitävät yhteyttä jatkossakin. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että saan tietoa kasvattieni elämänvaiheista, terveydestä, mahdollisesta jalostuskäytöstä ja muutenkin kaikista niiden elämään liittyvistä merkittävistä asioista. 
 
Koirien terveystiedot ovat kasvattajalle erityisen tärkeitä työkaluja jalostussuunnitelmia tehdessä ja haluankin kannustaa kasvattieni omistajia tutkituttamaan koiransa virallisesti. Jalostuskoirien lisäksi on tärkeää tutkia myös pentuesisarukset, jotta saadaan mahdollisimman kattavasti tietoa rodusta, yhdistelmästä, sekä tietenkin yksilöstä itsestään. Tutkimusmyönteisyys on erittäin tärkeä kriteeri valitessani pennuille sopivimmat kodit.
Käytössäni on terveystutkimushyvitys, joka edellyttää että kasvateilleni tehdään viralliset terveystutkimukset. Tämä lisäehto kirjataan kauppakirjaan. Mikäli ehto tuntuu liialliselta, pyydän pennun hankinnassa kääntymään jonkun toisen kasvattajan puoleen. Järjestän tarvittaessa joukkotarkastuksia, ja neuvon kaikessa asiaan liittyvässä. Tarkemmin hintahyvityksestä voit lukea täältä: www.mimorin.org/pentueet-planned-litters2/tarkeaa/hintahyvitys/
 
 
Pentuihin voi tulla tutustumaan n. neljästä ikäviikosta eteenpäin. Mikäli ette ole jo aiemmin käyneet vierailulla, viimeistään tässä vaiheessa toivomme, että koko perhe pääsisi vierailulle ainakin kerran. Tällöin tapaa myös pentujen emon, pentuesisarukset ja tutustuu meihin, sekä pentujen varhaiseen kasvuympäristöön. Tulethan ajoissa sovittuun aikaan ja ilmoitat peruutuksista tai aikataulumuutoksista. Pentuja saa halutessaan käydä katsomassa useamman kerran sovitusti.

Pikkupentujen vastustuskyky on vielä kehittymätön ja onkin syytä muistaa, että ihminen voi käsissään ja kengänpohjissaan levittää pentuihin tarttuvia tauteja kuten esim. tappava parvovirus. Tämän vuoksi toivomme, ettet tule suoraan koiratapahtumasta tai esim. koirapuistoilun jälkeen samoilla vaatteilla ja kengillä. Tautiriskin vuoksi myöskään vieraita koiria ei saa luvatta tuoda pihallemme! Lue lisää pentuvierailusta täältä: www.mimorin.org/pentueet-planned-litters2/tarkeaa/ohjeita-pentuvierailulle/

Pennun hintaan sisältyy aina varausmaksu. Varausmaksu maksetaan, kun pennunostaja on käynyt vierailemassa ja tutustunut pentuihin ja kasvattajaan, ja pennun varaamisesta on sovittu. Vasta varausmaksun suorittamisen jälkeen kyseiselle ostajalle on sitovasti varattu pentu. Varausmaksua ei palauteta, mikäli ostaja jostain syystä peruu kaupat. Varausmaksu vähennetään kauppahinnasta ja loppusumma maksetaan luovutuksen yhteydessä käteisenä tai sen tulee näkyä kasvattajan tilillä viimeistään luovutuspäivän aamuna. Koirakaupassa noudatamme Suomen Kennelliiton säädöksiä ja käytämme Kennelliiton ohjeistusta vastaavia sopimuksia.
Kaikki pentumme myydään ensisijaisesti lemmikeiksi ja rakastetuiksi perheenjäseniksi.
 
Nykyaikaan kuuluu myös koiranpennun vakuuttaminen. Jotkut vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksen, jonka voi ottaa jo ennen pennun tuloa uuteen kotiin. Pieni vauhdikas pentu on altis tapaturmille, joten ainakin tapaturma- ja sairaskulu-vakuutukset kannattaa huolehtia kuntoon. Kattavimman vakuutusturvan saa yleensä, kun pentu vakuutetaan ennen 4kk.n ikää. Vakuutuksissa on suuriakin eroja, kilpailuttaminen kannattaa.

 

Koska kukaan ei voi taata sitä, että luovutusikäisestä pennusta tulee juuri toivotunlainen aikuinen, toivomme jokaisen pitävän mielessä, että lopputulos on monen asian summa. Kasvattaja antaa pennulle mahdollisimman hyvät lähtökohdat, mutta  eniten siihen, minkälainen koirasta loppujenlopuksi tulee sen taipumuksista ja ominaisuuksista riippuen, vaikuttaa tuleva omistaja valinnoillaan.

Vastaan mielelläni kysymyksiin, joten ota reippaasti yhteyttä, mikäli haluat tietää lisää :)

====================================================================================================================================

We are a small home-kennel who aims for breedtypical, healthy and social dogs, with good mental- and conformational balance. Selecting our combinations is result of careful planning and studying of pedigrees. We only breed combinations that we want a puppy for our own breeding.

Puppies are raised in our house, at family enviroment where they get used to all everyday household noices, smells, comings and goings, as well as to our other dogs.

We sell our puppies only to active, responsible and steady homes. We select potential homes carefully and always hope to meet all puppybuyers before making any decisions about selling a puppy. So be prepared to come and see us after puppies have turned 4 weeks old. We don't take reservations until we have met you. After our meeting, if both parties agree, we'll make a pre-contract and a buyer will pay a reservation fee. Only after that, a puppy is reserved for you. We use official Finnish KennelClub contracts. All our puppies are sold as pets and loved familymembers. We reserve the right to choose our puppybuyers, and quite seldom export puppies abroad.

When you come to visit us, please tell us if you have recently visited other kennels or dog-events. We are cautious of germs and contagious illnesses that can travel from other places via hands, shoes etc. and can be harmful for small puppies.

If you are interested in Mimorin-puppy, please don't hesitate to write or call. In your first message tell us which breed you are interested in and also let us know if you have preference for a male or a female. We hope to learn more about you, your experience with dogs (it's fine if this would be your first dog), your home and family and if you have certain dog-sports or shows in mind for the future.  All our breeds are active, and won't be sold solely for companions, but for people who are looking for a buddy for sports and other activities.

Health is important to us, so we hope all our puppies will be officially health-tested when they are old enough. Health results are a vital tool for us in planning next generations, and for you to know what is going on with your dog and his littermates. If you live abroad from Finland, we'll make individual plan for your dog's health checks. If you live in Finland, we require your dog will be officially x-rayed (elbows, hips and back) and checked for eyes, knees and heart (auscultation). We'll refund a certain amount of sellingprice when all health checks are done and showing in Koira.net-database before your dog turns three years old (all this will be agreed and written in our contract).

We hope you will get an insurance for your dog.  All our breeds are active, and especially puppies and young dogs are prone to get into trouble. Also accidents do happen, even if we are as careful as we can.

Your puppy is vet checked, microchipped, registered and multiply de-wormed before moving to his new home at 7-9 weeks old. He will have a "puppy-package" with him (includind at least familiar dry food, toys, collar and leash), and you will also have full support from us for your dogs entire lifespan. We hope to hear from all our breeding from time to time. All news is welcome at any time! 

When dealing with living creatures, it's important to keep in mind that nobody can never promise that your puppy will grow up and live all his life healthy and without complications of any kind. Despite our best efforts in choosing our combinations, illnesses do occur, sometimes even something that has never come up before. As hereditary conditions go, breeder can only do so much, and the rest has to be left for nature.

You as a owner, play a crucial part of how your puppy developes after leaving breeders house. So always remember; how your dog turns out as an adult is a sum of multiple factors! Your breeder can set your puppy up with best possible start, but the new owner is the one who makes most difference on how the dog turns out in the end! 

We'll be happy to answer your questions, so You are welcome to ask anything that comes to mind now or at anytime!